Ležácké tanky

OBJEDNÁVKY PIVA

Ota Tesař
objednavky@vinohradskypivovar.cz
(+420) 607 040 120

Objednávky přijímány od 9:00 do 16:00, pondělí až pátek. Vyzvednutí možno od pondělí do pátku od 11:00 do 18:00.
Objednávky více než 2 sudů nejpozději do 11:00 dne odběru.

Všechny naše sudy mají plochý narážecí systém, tzv. "žehličku" (flach, A system).

Ceny sudového piva k nahlédnutí zde.

Pubs map

V těchto zařízeních můžete ochutnat Vinohradské pivo. Podívejte se na mapu, kde je naše pivo na čepu.

>>>

Sládek

Sládek Jiří Fišer působí ve Vinohradském pivovaru od jeho zprovoznění na podzim roku 2014. Od září 2016 povýšil na pozici vrchního sládka. Absolvent legendární Střední průmyslové školy potravinářských technologií v pražském Podskalí získával praxi nejprve v Pivovaru Dalešice, posléze v Pivovaru u Bulovky, Jihoměstském pivovaru a Krkonošském Medvědu ve Vrchlabí.

NAŠE PIVA

Vinohradská 11 je nefiltrované, nepasterizované pivo plzeňského typu s bohatou vůní Žateckého poloraného červeňáku a Premiantu. Vyznačuje se nižší střední plností a vysokou pitelností. Naši jedenáctku vaříme z plzeňského a mnichovského sladu, z nichž pivo získává krásně slámovou barvu. Obsah alkoholu 4,5%.

Vinohradská 12 je prémiový zlatavý ležák, který jsme vařili podle těch nejlepších tradic na dva rmuty. K chmelení jsme použili Žatecký poloraný červeňák a Sládek. Kombinace těchto chmelů má znamenitý vliv na vyváženou hořkost a příjemně jemné chmelové aroma. Vinohradskou 12 vaříme z plzeňského a mnichovského sladu. Pivo má střední říz i plnost a výraznější chmelové aroma. Obsah alkoholu 4,8%.

Jantarová 13 je spodně kvašený ležák jantarové barvy s vyšší plností, sladovou až mírně karamelovou chutí a střední vyrovnanou hořkostí. Jantarovou 13 vaříme z plzeňského a karamelového sladu. Obsah alkoholu 4,9%.

Liberator APA je světlé svrchně kvašené pivo. Při tvorbě jeho receptury jsme se inspirovali názvem amerického bombardéru Consolidated B-24 Liberator, podle jehož označení jsme zvolili výslednou hodnotu IBU 24. Nižší hořkost doplňuje příjemné chmelové aroma odrůd Centennial a Mosaic. Ty jsme (jako již tradičně u našich svrchňáků) použili i pro chmelení za studena. Ze sladů jsme vybrali plzeňský, mnichovský a karamelový. Výsledkem je pitelné, téměř letní, lehké pivo. Chutná a voní po tropickém ovoci (ananas, mango) a po mandarinkách. Obsah alkoholu 4,5%.

Hazy Galaxy Session IPA je světlé svrchně kvašené pivo. Vyniká lehkostí, šťavnatostí a skvělou pitelností. Galaxy, jedna z nejpopulárnějších australských odrůd chmele, mu dodala svěží chuť mandarinek, maracujá, broskví a manga. Americká odrůda Sabro pak tuto ovocnou paletu doplnila o tóny kokosového ořechu. Dojem lehkosti a šťavnatosti podporuje svěží ovocná barva a mléčná konzistence, které jsme dosáhli přidáním ovesných a ječných vloček. Díky střední hořkosti, nižšímu řízu i nižší plnosti se pivo dobře pije a skvěle osvěží. Obsah alkoholu 4,9%.

Ahtanum IPA je silné svrchně kvašené světlé pivo. Odrůda chmele ahtanum mu kromě grepového a mandarinkového aroma dodává i svěží bylinnou a květinovou vůni. Lehké bylinné a citrusové tóny rozpoznáte i v chuti. Ahtanum IPA má střední až nižší říz, nižší hořkost a střední plnost těla. Pro chmelení jsme použili odrůdy chinook, simcoe, ahtanum, sládek, ze sladů jsme vybrali plzeňský a mnichovský. Obsah alkoholu je 6,5%.

Less Sugars More Fun Brut IPA. Minimální obsah cukru, příjemné nasycení, prokvašené prázdné tělo, světle slámová barva i výrazné chmelové aroma a nižší hořkost. To vše dělá z Less Sugars More Fun tu správnou Brut IPA. Je lehká, osvěžující skvěle pitelná. Novozélandskou odrůdu Nelson Sauvin jsme doplnili americkými chmely Simcoe a Cascade. Právě Nelson Sauvin pivu dodal jeho výraznou ovocnou linku se zajímavými angreštovými tóny. Aby pivo získalo typickou „suchost“, danou nízkým množství zbytkového cukru, přidali jsme speciální enzym. Ten rozštěpil nezkvasitelné cukry na jednoduché, které jsou snadno zkvasitelné. Pivo tak hluboce prokvasilo a získalo svoji charakteristickou šťavnatou kyselost a příjemný říz. Obsah alkoholu je 5,2%.

(S)Tout Noir je lehký a dobře pitelný stout. Jeho sušší charakter zvýrazňuje intenzivní praženou chuť hořké čokolády a kávy, kterou mu dodaly použité klasické i tmavé slady a pražená nesladovaná pšenice. Tyto drsnější suché tóny uhlazuje kombinace chmelů Žatecký poloraný červeňák, Centennial a Ahtanum svým jemným ovocným a květinovým aroma s příjemnou hořkostí. Obsah alkoholu je 6,5%.

Vinohradská 12

Vinohradská 12

HISTORIE

Pivovar byl založen roku 1893, kdy Královské Vinohrady ještě nepatřily k Praze, ovšem dřívější usedlosti již rychle nahrazovaly městské bloky a Vinohrady byly jedním z největších českých měst. Byla to impozantní budova v dobovém industriálním slohu, s velkou přiléhající zahradou. Stavba šla pěkně od ruky, první pivo bylo vystaveno už roku 1894. Do sladoven se vešlo 600 vagonů sladu - což je pěkný příměr, který se opakuje ve všech internetových pramenech. Vařila se klasická česká piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku.
Ve dvacátých letech vedle sídlily filmové ateliéry, takže o zábavu v pivovarské zahradě nebyla nouze. Sláva pivovaru měla bohužel krátkého trvání. Za války výroba ustala. Pivovar byl znárodněn dle prezidentského dekretu hned na začátku roku 1946 a již nikdy se zde pivo nevařilo. Nadále sloužila sladovna a budova se stala i jedním ze sídel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Průzor na varnu

Pohled z restaurace na varnu

Pivovar

TECHNOLOGIE

Od konce roku 2013 jsme se věnovali samotné výstavbě. Mladinovou pánev jsme pomocí jeřábu vytáhli skrz střechu z varny jednoho německého pivovaru. Měli jsme pro tuto poněkud krkolomnou akci důvod: Je to pěkný kousek. Celoměděná, o objemu 25 hl, je kopií pivovaru z roku 1912 a byla vyrobena v německém Ulmu. Je opatřena přímým plynovým ohřevem, což je zcela v duchu tradice středoevropského pivovarnictví z počátku 20. století. Standardní hlavní kvašení na spilce probíhá v otevřených kádích a doplňkem jsou pro český ležák typické horizontální ležácké tanky. Tanky pocházejí z Pacova a Bolzana.

Varna

Varna

>>>
Spilka

SOUČASNOST

Vítejte na stránkách obnoveného Vinohradského pivovaru, jediného podniku v celé čtvrti s vlastní místní výrobou piva a ambicí zásobovat další pražské hospody kvalitním mokem.
Pivovar je splněným snem skupiny přátel dlouhá léta toužících po lahodném ležáku vlastní výroby, pivu, které bude z kvalitních českých sladů a chmelů, bude mít prvotřídní chuť
a osobitost.
Polovina rozlehlých klenutých sklepů slouží k vaření, kvašení a zrání několika druhů piv - k mání budou tradiční nefiltrované ležáky z českého sladu a chmele, ale i stále oblíbenější
speciály. V druhé polovině prostoru čeká na návštěvníky výčep, restaurace a podzemní sál, který chtějí majitelé proměnit v živelný kulturní prostor.

LIDÉ

V době, kdy mimo Fleků, Pivovarského domu nebo Novoměstského pivovaru byla pivní krajina ještě hodně opuštěná, jsme začali debatovat o založení vlastní výroby i my. Trvalo ovšem řadu let, než jsme shromáždili kapitál a mohli se pustit do hledání prostor. Naše skupina se nyní skládá z 9 společníků s podíly od 2 do 29 procent, mezi nimi novináři, rusistka, advokáti, sládek, výrobce krmiv, ekonomové a astrofyzik.