Ležácké tanky

OBJEDNÁVKY PIVA

Ota Tesař
objednavky@vinohradskypivovar.cz
(+420) 607 040 120

Objednávky přijímány od 9:00 do 16:00, pondělí až pátek. Vyzvednutí možno od pondělí do pátku od 11:00 do 18:00.
Objednávky více než 2 sudů nejpozději do 11:00 dne odběru.

Všechny naše sudy mají plochý narážecí systém, tzv. "žehličku" (flach, A system).

Ceny sudového piva k nahlédnutí zde.

Pubs map

V těchto zařízeních můžete ochutnat Vinohradské pivo. Podívejte se na mapu, kde je naše pivo na čepu.

>>>

Sládek

Sládek Jiří Fišer působí ve Vinohradském pivovaru od jeho zprovoznění na podzim roku 2014. Od září 2016 povýšil na pozici vrchního sládka. Absolvent legendární Střední průmyslové školy potravinářských technologií v pražském Podskalí získával praxi nejprve v Pivovaru Dalešice, posléze v Pivovaru u Bulovky, Jihoměstském pivovaru a Krkonošském Medvědu ve Vrchlabí.

Vinohradská 12

Vinohradská 12

NAŠE PIVA

Vinohradská 11 je nefiltrované, nepasterizované pivo plzeňského typu s bohatou vůní Žateckého poloraného červeňáku a Premiantu. Vyznačuje se nižší střední plností a vysokou pitelností. Naši jedenáctku vaříme z plzeňského a mnichovského sladu, z nichž pivo získává krásně slámovou barvu. Obsah alkoholu 4,5%.

Vinohradská 12 je premiový zlatavý ležák, který jsme vařili podle těch nejlepších tradic na dva rmuty. K chmelení jsme použili Žatecký poloraný červeňák a Sládek, které svými jedinečnými vlastnostmi pivu dodávají jemné aroma s vyváženou hořkostí. Obsah alkoholu 4,8%.

Jantarová 13 je spodně kvašený ležák jantarové barvy s vyšší plností, sladovou až mírně karamelovou chutí a střední vyrovnanou hořkostí. Jantarovou 13 vaříme z plzeňského a karamelového sladu. Harmonickou chuť piva podtrhuje chmelení aromatickým Žateckým poloraným červeňákem v kombinaci s "drsnějším" Premiantem. Obsah alkoholu 4,9%.

Svatováclavská 13 je klasický, a přesto jedinečný ležák. Uvařili jsme ho totiž výhradně z čerstvého Žateckého poloraného červeňáku přímo v den jeho sklizně tradičním dvourmutovým procesem. Díky tomu pivo získalo své nezaměnitelné výrazné chmelové aroma, které podporuje nevtíravá jemná hořkost a vyšší říz. Kombinace plzeňského a mnichovského sladu pak pivu dodává sytou barvu vyzrálého obilí. Svatováclavská 13 je skvěle pitelná a má lahodnou vyváženou chuť. Vaříme ho jednou ročně, takže šance vychutnat si její tóny se bude opakovat až za rok! Tak tu letošní nepropásněte. Obsah alkoholu 4,9%.

Liberator APA je světlé svrchně kvašené pivo. Při tvorbě jeho receptury jsme se inspirovali názvem amerického bombardéru Consolidated B-24 Liberator, podle jehož označení jsme zvolili výslednou hodnotu IBU 24. Nižší hořkost doplňuje příjemné chmelové aroma odrůd Centennial a Mosaic. Ty jsme (jako již tradičně u našich svrchňáků) použili i pro chmelení za studena. Ze sladů jsme vybrali plzeňský, mnichovský a karamelový. Výsledkem je pitelné, téměř letní, lehké pivo. Chutná a voní po tropickém ovoci (ananas, mango) a po mandarinkách. Obsah alkoholu 4,5%.

Western Approaches IPL je světlé spodně kvašené silné pivo, India Pale Lager, které snoubí rysy klasického ležáku i svrchně kvašeného piva typu IPA. Vyrobili jsme ho jako klasický ležák, který jsme okořenili americkými odrůdami chmele použitými i pro chmelení za studena (kromě oblíbeného Cascade jsme nově použili i odrůdu Loral). Výsledkem je krásně pitelné pivo se středním řízem a lehčím tělem, ve kterém nádherně vynikne vyšší hořkost a květinovo-citrusové aroma a zemité tóny. Obsah alkoholu 5,1%.

Less Sugars More Fun Brut IPA má minimální obsah cukru, příjemné nasycení, prokvašené prázdné tělo, světle slámovou barvu i výrazné chmelové aroma a nižší hořkost. To vše dělá z Less Sugars More Fun tu správnou Brut IPA. Je lehká, osvěžující skvěle pitelná.
Novozélandskou odrůdu Nelson Sauvin jsme doplnili americkými chmely Simcoe a Cascade. Právě Nelson Sauvin pivu dodal jeho výraznou ovocnou linku se zajímavými angreštovými tóny. Aby pivo získalo typickou „suchost“, danou nízkým množství zbytkového cukru, přidali jsme speciální enzym. Ten rozštěpil nezkvasitelné cukry na jednoduché, které jsou snadno zkvasitelné. Pivo tak hluboce prokvasilo a získalo svoji charakteristickou šťavnatou kyselost a příjemný říz. Obsah alkoholu je 5,2%.

Hazy Galaxy Session IPA je světlé svrchně kvašené pivo. Vyniká lehkostí, šťavnatostí a skvělou pitelností. Galaxy, jedna z nejpopulárnějších australských odrůd chmele, mu dodala svěží chuť mandarinek, maracujá, broskví a manga. Americká odrůda Sabro pak tuto ovocnou paletu doplnila o tóny kokosového ořechu. Dojem lehkosti a šťavnatosti podporuje svěží ovocná barva a mléčná konzistence, které jsme dosáhli přidáním ovesných a ječných vloček. Díky střední hořkosti, nižšímu řízu i nižší plnosti se pivo dobře pije a skvěle osvěží. Obsah alkoholu 4,9%.

Seaman Gose je světlé svrchně kvašené pivo s nadpolovičním podílem pšeničného sladu. Při tvorbě jeho receptury jsme vycházeli ze starobylé německé tradice pivního stylu „gose“, který je dnes stále oblíbenější pro svoji svěžest a pitelnost. Pšeničný a plzeňský slad jsme okořenili solí a koriandrem, pro gose typickými ingrediencemi. Chmelili jsme ho velmi malým množstvím chmele Sládek. Pro fermentaci jsme zvolili speciální kmen kvasnic, který produkuje i malé množství kyseliny mléčné. Seaman Gose je tak osvěžující, velmi dobře pitelné lehké pivo s unikátní lehce slanou a nakyslou chutí, kterou doplňují bylinné tóny. Chmelová hořkost je téměř neznatelná, říz střední. Pivo má klasickou světlou, slámově žlutou barvu. Obsah alkoholu je 3,9%.

Enigma Encrypted APA je naše první pivo z australského chmele. Enigma Encrypted je svěží, lehce pitelné a pohodové pivo. Má střední nižší říz i plnost. Během středního doznívání ideálně vynikne výrazné chmelové aroma odrůdy Enigma, která do piva „zakódovala“ tóny malin, černého rybízu, bílých hroznů, cukrového melounu a lehkého tropického ovoce. Jeho vlastnosti krásně vystupují díky tomu, že použitý chmel je čerstvý a aromatický. Přidávali jsme ho během chmelovaru, do whirlpoolu i za studena. Enigma je nejmladší vyšlechtěná australská odrůda chmele, která se vyznačuje rafinovanými ovocnými tóny a která sládky fascinuje především schopností proměňovat své charakteristické rysy v závislosti na složení sladiny a druhu zvolených kvasnic. Ze sladů jsme použili plzeňský a Pale Ale. Obsah alkoholu je 4,3%.

HISTORIE

Pivovar byl založen roku 1893, kdy Královské Vinohrady ještě nepatřily k Praze, ovšem dřívější usedlosti již rychle nahrazovaly městské bloky a Vinohrady byly jedním z největších českých měst. Byla to impozantní budova v dobovém industriálním slohu, s velkou přiléhající zahradou. Stavba šla pěkně od ruky, první pivo bylo vystaveno už roku 1894. Do sladoven se vešlo 600 vagonů sladu - což je pěkný příměr, který se opakuje ve všech internetových pramenech. Vařila se klasická česká piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku.
Ve dvacátých letech vedle sídlily filmové ateliéry, takže o zábavu v pivovarské zahradě nebyla nouze. Sláva pivovaru měla bohužel krátkého trvání. Za války výroba ustala. Pivovar byl znárodněn dle prezidentského dekretu hned na začátku roku 1946 a již nikdy se zde pivo nevařilo. Nadále sloužila sladovna a budova se stala i jedním ze sídel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Pivovar

Průzor na varnu

Pohled z restaurace na varnu

TECHNOLOGIE

Od konce roku 2013 jsme se věnovali samotné výstavbě. Mladinovou pánev jsme pomocí jeřábu vytáhli skrz střechu z varny jednoho německého pivovaru. Měli jsme pro tuto poněkud krkolomnou akci důvod: Je to pěkný kousek. Celoměděná, o objemu 25 hl, je kopií pivovaru z roku 1912 a byla vyrobena v německém Ulmu. Je opatřena přímým plynovým ohřevem, což je zcela v duchu tradice středoevropského pivovarnictví z počátku 20. století. Standardní hlavní kvašení na spilce probíhá v otevřených kádích a doplňkem jsou pro český ležák typické horizontální ležácké tanky. Tanky pocházejí z Pacova a Bolzana.

Varna

Varna

>>>
Spilka

SOUČASNOST

Vítejte na stránkách obnoveného Vinohradského pivovaru, jediného podniku v celé čtvrti s vlastní místní výrobou piva a ambicí zásobovat další pražské hospody kvalitním mokem.
Pivovar je splněným snem skupiny přátel dlouhá léta toužících po lahodném ležáku vlastní výroby, pivu, které bude z kvalitních českých sladů a chmelů, bude mít prvotřídní chuť
a osobitost.
Polovina rozlehlých klenutých sklepů slouží k vaření, kvašení a zrání několika druhů piv - k mání budou tradiční nefiltrované ležáky z českého sladu a chmele, ale i stále oblíbenější
speciály. V druhé polovině prostoru čeká na návštěvníky výčep, restaurace a podzemní sál, který chtějí majitelé proměnit v živelný kulturní prostor.

LIDÉ

V době, kdy mimo Fleků, Pivovarského domu nebo Novoměstského pivovaru byla pivní krajina ještě hodně opuštěná, jsme začali debatovat o založení vlastní výroby i my. Trvalo ovšem řadu let, než jsme shromáždili kapitál a mohli se pustit do hledání prostor. Naše skupina se nyní skládá z 9 společníků s podíly od 2 do 29 procent, mezi nimi novináři, rusistka, advokáti, sládek, výrobce krmiv, ekonomové a astrofyzik.