„Je to takový pomyslný předěl. My už tady nějakou dobu vaříme, ale tohle je pro nás skutečný start nového pivovaru,“ říká Dan Hojdar.
Volba nového pivovaru v Káraném u Prahy nebyla náhoda. Logisticky je hlavní trh v metropoli snadno dostupný a hlavně! Káranská vodárna jako první zásobovala Prahu vodou a dodnes teče mimo jiné na Vinohrady. Káranské pivo se tak vaří ze stejné vody.
„Zásadní výhoda i jeden z hlavních důvodů, proč Káraný. Navíc máme přímo do pivovaru zavedenou trubku s artézskou vodou, která putuje přes 14 tisíc let z oblasti Podještědí až do Káraného. Ta voda je sice drahá, ale je unikátní a určitě ji nějakým způsobem využijeme,“ dodává s neskrývaným nadšením bývalý investiční bankéř v Londýně, který se před deseti lety s partou kamarádů rozhodl založit vlastní pivovar a přetavit tak dlouholetý sen ve skutečnost.
Bývalá fabrika na výrobu limonády v Káraném jako by spadla z nebe. A to i přes to, že klíčové rozhodnutí o přibližně sto milionové investici přišlo jen několik týdnů před nástupem Covidu-19 následovaném energetickou krizí a válkou na Ukrajině. Podle plánu by se investice měla vrátit do deseti let, čemuž by měla vedle zmíněné vody výrazně pomoci i špičková technologie.
„Máme „nádobí“ Kaspar Schulz. To asi běžnému konzumentovi nic neřekne, ale v pivovarnických kruzích nic lepšího neexistuje. A když to dostane do ruky náš vrchní sládek Jiří Fišer, tak je to paráda,“ básní s viditelným nadšením Dan Hojdar.
Je to paráda. Natáčení podcastu doprovodila vlajková loď Vinohradská jedenáctka ležák. Dvanáctka si s ní v ničem nezadá a o svrchně kvašených speciálech už zmínka padla.
Člověka až přepadne myšlenka, jak hezky by tady mohlo být, kdyby se všichni investiční bankéři světa rozhodli vařit podobně dobré pivo.