29. 4. 2023

Rozhovor s Danem Hojdarem během otvíračky pivovaru v Káraném

Krizi navzdory. Vinohradský pivovar spustil nový provoz za 100 milionů.

Stanislav Brunclík – https://www.nasepraha.cz/

Relativně mladá značka Vinohradského pivovaru má za sebou úspěšnou dekádu existence. Pražský pivovar byl už před třemi lety na hranici výstavu, a tak se pivovar navzdory covidu i energetické krizi významně rozrostl. Proč je nový pivovar v obci Káraný a v čem je unikátní popisuje v podcastu Na jedno výrobní ředitel Dan Hojdar.

Ano. Takhle by měl vypadat čítankový podcast Na jedno. V útrobách nového pivovaru, který vaří chuťově nezaměnitelný a dobrý ležák na způsob jedenácti i dvanácti stupňového piva. O jantarové třináctce a novince Káranské 9 nemluvě. Vedle toho i sortu svrchně kvašených piv, která jsou pitelná „až víc“. A jako třešnička na dortu velmi milé povídání se šťastně unaveným výrobním ředitelem přesně v den, kdy se v pivovaru v Káraném oficiálně zahajuje výroba.

„Je to takový pomyslný předěl. My už tady nějakou dobu vaříme, ale tohle je pro nás skutečný start nového pivovaru,“ říká Dan Hojdar.

Volba nového pivovaru v Káraném u Prahy nebyla náhoda. Logisticky je hlavní trh v metropoli snadno dostupný a hlavně! Káranská vodárna jako první zásobovala Prahu vodou a dodnes teče mimo jiné na Vinohrady. Káranské pivo se tak vaří ze stejné vody.

„Zásadní výhoda i jeden z hlavních důvodů, proč Káraný. Navíc máme přímo do pivovaru zavedenou trubku s artézskou vodou, která putuje přes 14 tisíc let z oblasti Podještědí až do Káraného. Ta voda je sice drahá, ale je unikátní a určitě ji nějakým způsobem využijeme,“ dodává s neskrývaným nadšením bývalý investiční bankéř v Londýně, který se před deseti lety s partou kamarádů rozhodl založit vlastní pivovar a přetavit tak dlouholetý sen ve skutečnost.

Bývalá fabrika na výrobu limonády v Káraném jako by spadla z nebe. A to i přes to, že klíčové rozhodnutí o přibližně sto milionové investici přišlo jen několik týdnů před nástupem Covidu-19 následovaném energetickou krizí a válkou na Ukrajině. Podle plánu by se investice měla vrátit do deseti let, čemuž by měla vedle zmíněné vody výrazně pomoci i špičková technologie.

„Máme „nádobí“ Kaspar Schulz. To asi běžnému konzumentovi nic neřekne, ale v pivovarnických kruzích nic lepšího neexistuje. A když to dostane do ruky náš vrchní sládek Jiří Fišer, tak je to paráda,“ básní s viditelným nadšením Dan Hojdar.

Je to paráda. Natáčení podcastu doprovodila vlajková loď Vinohradská jedenáctka ležák. Dvanáctka si s ní v ničem nezadá a o svrchně kvašených speciálech už zmínka padla.
Člověka až přepadne myšlenka, jak hezky by tady mohlo být, kdyby se všichni investiční bankéři světa rozhodli vařit podobně dobré pivo.

Je mi 18 a více let.

I am over 18 years of age.

Tyto stránky používají cookies. Pokračováním vyjadřujete souhlas s jejich užíváním dle zásad uvedených v Podmínkách užití stránek.

This website uses cookies. By continuing, you are agreeing to the use of cookies according to the Site Terms and Conditions.