Varna

Varna

>>>

SOUČASNOST

Vítejte na stránkách obnoveného Vinohradského pivovaru, jediného podniku v celé čtvrti s vlastní místní výrobou piva a ambicí zásobovat další pražské hospody kvalitním mokem.
Pivovar je splněným snem skupiny přátel dlouhá léta toužících po lahodném ležáku vlastní výroby, pivu, které bude z kvalitních českých sladů a chmelů, bude mít prvotřídní chuť
a osobitost.
Polovina rozlehlých klenutých sklepů slouží k vaření, kvašení a zrání několika druhů piv - k mání budou tradiční nefiltrované ležáky z českého sladu a chmele, ale i stále oblíbenější
speciály. V druhé polovině prostoru čeká na návštěvníky výčep, restaurace a podzemní sál, který chtějí majitelé proměnit v živelný kulturní prostor.

Průzor na varnu

HISTORIE

Pivovar byl založen roku 1893, kdy Královské Vinohrady ještě nepatřily k Praze, ovšem dřívější usedlosti již rychle nahrazovaly městské bloky a Vinohrady byly jedním z největších českých měst. Byla to impozantní budova v dobovém industriálním slohu, s velkou přiléhající zahradou. Stavba šla pěkně od ruky, první pivo bylo vystaveno už roku 1894. Do sladoven se vešlo 600 vagonů sladu - což je pěkný příměr, který se opakuje ve všech v internetových pramenech. Vařila se klasická česká piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku.
Ve dvacátých letech vedle sídlily filmové ateliéry, takže o zábavu v pivovarské zahradě nebyla nouze. Sláva pivovaru měla bohužel krátkého trvání. Za války výroba ustala. Pivovar byl znárodněn dle prezidentského dekretu hned na začátku roku 1946 a již nikdy se zde pivo nevařilo. Nadále sloužila sladovna a budova se stala i jedním ze sídel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Varna a spilka

V těchto zařízeních můžete ochutnat Vinohradské pivo. Podívejte se na mapu, kde je naše pivo na čepu.

>>>

PIVO

Od konce roku 2013 jsme se věnovali samotné výstavbě. Mladinovou pánev jsme pomocí jeřábu vytáhli skrz střechu z varny jednoho německého pivovaru. Měli jsme pro tuto poněkud
krkolomnou akci důvod: Je to pěkný kousek. Celoměděná, o objemu 25 hl, je kopií pivovaru z roku 1912 a byla vyrobena v německém Ulmu. Je opatřena přímým plynovým ohřevem, což je zcela v duchu tradice středoevropského pivovarnictví z počátku 20. století. Standardní hlavní kvašení na spilce probíhá v otevřených kádích a doplňkem jsou pro český ležák typické horizontální ležácké tanky. Tanky pocházejí z Pacova a Bolzana.

Spilka

LIDÉ

V době, kdy mimo Fleků, Pivovarského domu nebo Novoměstského pivovaru byla pivní krajina ještě hodně opuštěná, jsme začali debatovat o založení vlastní výroby i my. Postupně jsme se skamarádili se sládkem Františkem Richterem, byl ochoten pustit se s námi do většího projektu.
Trvalo ovšem řadu let, než jsme shromáždili kapitál a mohli se pustit do hledání prostor. Naše skupina se nyní skládá z 10 společníků s podíly od 1 do 26 procent, mezi nimi novináři, rusistka, držitel ocenění ČHS „Horolezec roku 2007”, advokát, výrobce krmiv, ekonomové a astrofyzik.

TECHNOLOGIE

Od konce roku 2013 jsme se věnovali samotné výstavbě. Mladinovou pánev jsme pomocí jeřábu vytáhli skrz střechu z varny jednoho německého pivovaru. Měli jsme pro tuto poněkud krkolomnou akci důvod: Je to pěkný kousek. Celoměděná, o objemu 25 hl, je kopií pivovaru z roku 1912 a byla vyrobena v německém Ulmu. Je opatřena přímým plynovým ohřevem, což je zcela v duchu tradice středoevropského pivovarnictví z počátku 20. století. Standardní hlavní kvašení na spilce probíhá v otevřených kádích a doplňkem jsou pro český ležák typické horizontální ležácké tanky. Tanky pocházejí z Pacova a Bolzana.

SLÁDEK

Zásadním společníkem je samozřejmě sládek František Richter. V 80. letech ve svých 22 letech emigroval do Bavorska, kde působil ve všemožných profesích včetně společnosti na prodej srdečních chlopní. Časem ale převážila náklonnost k pivu. Svou pivovarskou kariéru začal v Mnichově v malém pivovaru Unionsbräu, později piloval své znalosti v Doemens akademii (nejstarší bavorská pivovarská akademie).
Od roku 2004 působí v Česku, nejprve otevřel minipivovar U Bulovky a v roce 2008 Jihoměstský pivovar. Provozuje také varnu ve vrchlabském minipivovaru Vrchlabský Medvěd (jen pivovarskou část podniku). Ve svém repertoáru má zhruba 125 druhů piv všech světových typů. Je obdivovatelem dobrého českého ležáku, stejně jako bavorského pšeničného weissbieru, který je jeho favoritem se světa svrchně kvašených piv.